W czasie trwania epidemii zachęcamy do treningów online, które prowadzone są z zachowaniem ostrożności, tak ważnej w okresie zachorowań. Dbamy, aby treningi online nie nadwyrężyły odporności uczestników! Dla wzmocnienia odporności warto również stosować odpowiednią dietę. Co jeść, by wzmocnić organizm?

Koronawirus a dieta dla sportowca

Pandemia zmusiła nad wszystkich do zmiany trybu życia. Treningi sportów walki odbywają się online. Jak już wspominano, trenując w dobie koronawirusa nie można się zanadto nadwyrężać. Zmianie powinna ulec także dieta sportowca. Jak wiadomo, dieta dla zawodnika sportów walki powinna być bogata nie tylko w białko, ale i błonnik, warzywa, owoce oraz inne źródła substancji aktywnych czy witamin. W okresie zachorowań na wirusy należy jednak komponować dietę ze szczególną uwagą. Oprócz nadwyżki kalorycznej, która z pewnością jest potrzebna, należy zadbać o bogactwo witamin i antyoksydantów. Co jeść, żeby wzmocnić odporność? Z pewnością warto sięgać po produkty bogate w witaminę C, silny antyoksydant. Oczywistym wyborem będą więc cytrusy, ale także papryka, brokuły czy brukselka. Należy zarazem uważać, by nie dostarczyć sobie nadmiernej ilości tej witaminy, np. stosując syntetyczną witaminę C. Optymalna ilość tej witaminy nie przekracza 200 mg na dzień.

Dieta na odporność i treningi online

Trenując w czasie zagrożenia koronawirusem należy pamiętać także o innych witaminach i minerałach. Wśród nich szczególnie istotne są witaminy D i E. Witaminę D znajdziemy w produktach spożywczych, takich jak ryby oceaniczne ze sprawdzonych źródeł, jajka oraz jakościowe produkty mleczne. Z kolei bogatym źródłem witaminy E są różnego typu nasiona, kasze, lecz również jarmuż, szparagi, maliny czy awokado. Dieta na odporność powinna zawierać także posiłki bogate w witaminę A oraz witaminę B12. Witaminę A znajdziemy w produktach zawierających beta karoten, a więc między innymi w marchwi czy pomidorach i czerwonej papryce. Witamina B12 jest obecna w produktach mięsnych, rybach, jajkach czy przetworach mlecznych. Warto spożywać także ziarna bogate w cynk. Oprócz tego odporność można wspierać z wykorzystaniem tak zwanych naturalnych antybiotyków, a więc cebuli i czosnku. Natomiast zawartość cukrów i produktów przetworzonych chemicznie w diecie powinna być ograniczona. Warto podkreślić, że również spożywany alkohol obniża odporność i nie chroni przed zarażeniem, w przeciwieństwie do tego stosowanego zewnętrznie. Dlatego spożycie alkoholu w dobie koronawirusa w żadnym razie nie wpływa na poprawę zdrowia! Choć temat ten często jest powodem do żartów, obecnie warto potraktować go poważnie.

Z pewnością dieta nie jest cudownym sposobem na poprawę odporności i ochronę przed zarażeniem. Mimo to, warto zadbać o to dodatkowe wsparcie dla organizmu. Należy przy tym pamiętać, że w przypadku konkretnych problemów zdrowotnych dieta dobierana jest indywidualnie. Ponadto, w każdym przypadku należy zachować umiar i stosować bezpieczne dawki witamin czy minerałów.